Спиралата за мигли – последеният щрих за неустоим поглед


Едно от най-силните оръжия на жените са съблазнителният и дълбок поглед, пърхащите мигли. На помощ на всяка една от нас идва спиралата за мигли. Думата спирала (mascara – англ.) идва от италианското “maschera”, което означава „маска”.

Малцина знаят историята на създаването на спиралата. Била е изработена през 1913 год. от американският химик Т.Л.Уилямс. Едва 19- годишно тогава момче, Уилямс прави това свое изобретение с цел да помогне на сестра си Мейбъл. Нейният приятел Чат се влюбил в друго момиче и, за да помогне на сестра си, Уилямс смесил въглищен прах и вазелин. Така искал да направи миглите й по-черни, а погледът й неустоим. Продуктът се оказал успешен. Уилямс започнал да го продава по пощата.По-късно той кръстил компанията си Мейбълин – от името на сестра си Мейбъл. Тогава спиралата все още се предлагала само под формата на калъп, като се използвала предварително намокрена четчица, която се прокарвала първо по калъпа и след това по миглите. Модерната тубичка с апликатор била измислена чак през 1957 год. От Хелена Рубинщайн.

Днес всички големи компании разработват в своите лаборатории все по-добри формули за състав на спиралата. Така тя вече освен, че изпълнява декоративна функция, подхранва и предпазва миглите.
Спиралата е създадена, за да придаде много красота и загадъчност на погледа. Смята се, че, ако една жена трябва да избере само един продукт от козметичната си чантичка, то това трябва да е спиралата. Въпреки това много жени допускат най-често срещаната грешка – слагат твърде много спирала по миглите си и така се получава обратен ефект на желания. Тогава е вероятно тя да започне да се рони и размазва.

Специалистите съветват оцветяването на миглите да започне от средата на клепача, като след това се наблегне на външните ъгли на очите с движения нагоре и в страни към слепоочието.Ефект на извити мигли се получава като задържим четката няколко секунди в основата на окото и извием нагоре и към външния ъгъл на окото.

Спиралите за мигли са два вида – водоустойчиви и водноразтворими. Спиралата с добро качество изсъхва бързо след нанасянето й и не се рони.
Специалистите препоръчват спиралата да се сменя поне веднъж на всеки 3 месеца, за да се предотвратят алергични реакции.

Веска Малинова

Скъпи читатели, възползвайте се от възможността да публикувате свои материали тук! За повече информация пишете на nikkol@gbg.bg




{START_COUNTER}